170114Gouda

MCC Gouda

Op zaterdag 14 januari 2017 stond de vijfde MCC-wedstrijd op de kalender. Deze keer werd de wedstrijd verreden bij GRTC Excelsior in Gouda.
In de week voorafgaand werd er veel gesproken over de vraag of de wedstrijd wel door kon gaan. De weersvoorspellingen waren niet optimaal en de ondergrond was al redelijk verzadigd door de regen, maar vrijdagmiddag kwam het licht op groen te staan.

Al vroeg in de ochtend werd het parcours opgebouwd met de vrijwilligers om de renners vanaf 10.00 uur welkom te heten (voor het inrijden) en om 11.00 uur kon de wedstrijd aanvangen.

MCC Gouda - categorie 1

Bij het opbouwen kregen we al vele winterse buien te zien met soms zelfs een slag onweer er tussendoor.

Niets hield ons tegen en precies om 11.00 uur startte categorie 1 met hun wedstrijd. Zoals gezegd, de grond was redelijk drassig zodat categorie 1 door de zwaarte twee volle ronden aflegde i.p.v. drie.
Het inkorten van de wedstrijden werd ook voortgezet bij de overige wedstrijden.
In categorie 1 stonden 10 renners aan de start die al snel het veld indoken. De eerste ronde ging het nog rustig aan maar de tweede ronde werd in record tempo afgelegd, Al snel kwam na 11 minuten Mara Vergeer als eerste over de finish gevolgd op plaats twee door Ayden de Jong en op plaats drie Eefje van Ruijven.

Snel werd door de koude omstandigheden categorie 2 weggeschoten, waarna de prijsuitreiking van categorie 1 plaatsvond.
Ook categorie 2 reed twee volle ronden op het koude en natte parcours. In totaal 13 rijders vochten voor de eerste vijf plaatsen waarvoor de medailles klaar lagen. Casper Blok nam direct een voorsprong op Noel Goijert en Jurre van der Kaay. Het tempo lag zo hoog in categorie 2 dat Casper met grote voorsprong finishte gevolgd door Noel en Jurre.

Langzaam maar zeker werd het donkerder door de buien die voorbij kwamen. Soms gevolgd door regen, hagel en zelfs natte sneeuw (!). Wederom 10 rijders aan de start voor categorie 3. die snel van start gingen. Er vormde zich een klein kopgroepje die om en om probeerden weg te rijden maar aan het eind stond Daniel Weeder op het hoogste schavot gevolgd door thuisrijder Bram van der Hoeven die de medaille met een grote glimlach in ontvangst nam gevolgd door Dave Boekestijn die vanuit categorie 2 gepromoveerd was naar cat. 3 en direct als derde eindigde. Geweldig (!).

Nog net voor de pauze en ruim voor 12.00 uur startte categorie 4 met 16 rijders. Het werd zwaar. De regen c.q. hagel viel lekker naar beneden maar de rijders van Westland Wil Vooruit maakten er een mooie wedstrijd van. Zowel Tijn van den Berg als Emily Goyert, Marit Koene en Jens van Zon probeerden een prijs te behalen maar aan het eind stond Tijn van de Berg op de eerste plaats. Tim Bennis nestelde zich mooi op de tweede plaats en Jens van Zon eindigde op plaats drie.

Maar goed dat er heel even pauze was want Gouda veranderde in een wit landschap. Inrijden werd bemoeilijkt door de sneeuw c.q. hagel. Al snel werd de baan zo goed als mogelijk ijsvrij gemaakt zodat categorie 5 na de pauze van start kon gaan. Met een beetje glibberen en glijden startte categorie 5 met 10 renners waarvan deze keer GRTC Excelsior de wedstrijd maakte. Sjors Lugthart ging er snel vandoor en van GRTC Excelsior kon alleen nog Indy Baas volgen. Dit beeld bleef de hele wedstrijd het zelfde. De race werd gewonnen door Sjors gevolgd door Indy en Lars Sterrenburg eindigde mooi op plaats drie.

Voor het gevoel werd het steeds kouder en guurder, alhoewel soms de zon zich liet zien.
Al snel ging categorie 6 van start met negen renners. Voordat men aangekomen was in de tweede bocht reed Jarno Goudriaan al voorop. Dit beeld veranderde niet meer in de wedstrijd. Met een brede glimlach finishte Jarno als eerste gevolgd door Thijs van Schie en op plaats drie Bas van der Bulk.
Lopende de wedstrijd werd er gestreden om de medailles, maar voor Jarno kwam uit de achterhoede geen gevaar, hij startte als eerste en eindigde ook als eerste!!

Categorie 7 startte samen met de nieuwelingen. Gezamenlijk vingen zij aan voor het gevecht voor de vijf eremetaal plaatsen die aan het eind van de wedstrijd lagen te wachten.
Milan Huizer was net gepromoveerd vanuit categorie 6, en zie daar, direct na de start nam hij de leiding. Daarbij werd hij een beetje geholpen door de andere rijders die zich in bocht vier zich volledig vast reden. Iedereen moest een deel lopend afleggen, maar Milan reed gewoon door. Vanuit de nieuwelingen reed Jesse Zwinkels zich tussen de rijders van categorie 7 en behaalde hierdoor een mooie plaats op het podium tussen de categorie 6 rijders Daan van der Berg, Daan Hilbers en Nick van Geest.

Rond 14.30 uur kon de finishvlag opgeruimd worden. In totaal 77 rijders hadden de weg richting GRTC Excelsior gevonden en complementeerde de MCC wedstrijden. Daarnaast grote bewondering voor Nico Blok die elke wedstrijd meereed en de achter opkomers stimuleerde de wedstrijd uit te rijden. Chapeau!!!

Helaas wel een aantal afvallers in diverse wedstrijden door de kou, want het was koud in Gouda. De zon kwam in de middag wel te voorschijn, maar de renners hadden het niet makkelijk. De weergoden lieten van zich horen, tja zelfs onweer kwam voorbij waardoor bijna een wedstrijd nog werd gestaakt, maar de jury nam de juiste beslissing en heeft het geheel compleet gemaakt. Op naar volgend jaar, met dank aan alle vrijwilligers en uiteraard ook de jury die heerlijk warm er bij zat en zoals gezegd, ook dank aan Nico. Maar ook de mensen die alles in de kantine vlekkeloos hebben neergezet.

Graag tot volgend jaar !!!!!

De “speaker“

alle uitslagen.....
foto's van Jeroen Tibbe.....